У НБУ пояснили, чому подорожчали продукти

Ціни на продовольчі продукти у лютому цього року зросли і причини цьому різняться, залежно від групи товарів, – зокрема, на вартість вплинув неврожай, збільшення виробничих витрат, скорочення виробництва.

Про це повідомили у НБУ в коментарі щодо рівня інфляції в лютому 2021 року, передає УНН.

У НБУ повідомили, що темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 7,2% у річному вимірі, і вагомим чинником цього стало “подальше перенесення ефектів від нижчих минулорічних врожаїв в Україні та у світі”.

Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин та спреди). Подальше збільшення виробничих витрат на сировину (борошно, олію, цукор) та енергію зумовило зростання цін на хліб та вироби з борошна. Подорожчання сировини позначилося і на вартості м’ясних продуктів, вершкового масла та сирів. Також прискорилося зростання цін на рис, продукти з риби, сухофрукти та кетчупи.

Зростання цін на сирі продукти харчування також прискорилося – до 9,7% у річному вимірі.

Унаслідок скорочення виробництва та збільшення вартості кормів значно подорожчало м’ясо, насамперед курятина та яловичина, а також молоко та яйця. Через високі світові ціни й гірші врожаї цукрового буряку та пшениці відчутніше подорожчали цукор і борошно. Через скорочення запасів швидше дорожчали яблука, а ціни на банани відновили зростання вслід за зростанням імпортних цін через неврожай у основних країнах-виробниках.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *