Світові ціни на продовольство зростають за рахунок зерна і цукру

Ціни на продовольство в світі продовжують зростати п’ятий місяць, причому найзначніше подорожчали зернові, цукор, молочна продукція і рослинні олії. Про це йдеться в доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО).

У жовтні 2020року значення Індексу продовольчих цін ФАО, що відображає міжнародні ціни на основні продовольчі товари, склало 100,9 пункту, що на 3,1% вище за вересневий показник і на 6% вище, ніж в жовтні 2019 року.

Значення Індексу цін на зернові ФАО виросло на 7,2% в порівнянні з попереднім місяцем і на 16,5% в порівнянні з жовтнем 2019 року. Найзначніший приріст продемонстрували ціни на пшеницю, що обумовлено скороченням експортної пропозиції, несприятливими погодними умовами в Аргентині і дефіцитом опадів, який негативно позначається на стані озимої пшениці в деяких районах Європи, Північної Америки та Чорноморського регіону. Ціни на кукурудзу, фуражний ячмінь і сорго в жовтні також демонстрували тенденцію до зростання, в той час як котирування рису трохи знизилися.

Значення Індексу цін на олію ФАО за минулий місяць зросли на 1,8%, досягнувши дев’ятимісячного максимуму, в першу чергу за рахунок зростання цін на пальмову і соєву олії. При цьому ціни на рапсову олію незначно знизилися в результаті наростаючої невизначеності попиту в Європейському союзі (ЄС) в зв’язку з недавнім загостренням пандемії COVID-19 в регіоні.

Значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО виросло на 2,2% в порівнянні з вереснем, причому найзначніше зростання продемонстрували ціни на сир, сухе знежирене і незбиране молоко і вершкове масло. Зростання цін в жовтні обумовлене певною напруженістю з поставками в короткостроковій перспективі в зв’язку з активним імпортним попитом на ринках Азії і Близького Сходу.

Значення Індексу цін на цукор ФАО в порівнянні вересневим рівнем збільшилася на 7,6%, що головним чином обумовлено очікуваним скороченням обсягів виробництва як в Бразилії, так і в Індії — двох найбільших країнах — виробниках цукру.

Джерело: agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *