Експерти констатують зростання цін до Великодня на 50%

Вартість основних продуктів у великодньому кошику в 2021 році зросла на 50% в порівнянні з минулим роком.

За словами експерта по свинарству AVA Group Ольги Махно, на ціноутворення свинини впливає ряд чинників. Традиційно дорожчає мʼясо в періоди свят — великодніх, травневих, новорічних і різдвяних, коли на нього найбільший попит, говориться в повідомленні AVA Group.

Також важлива ціна кормів, що в структурі собівартості виробництва мʼяса займають близько 70-80%. Крім того, в собівартість мʼяса входять ціни на енергоносії, адже процес вирощування передбачає витрати електроенергії на кондиціонування, обігрів приміщень, роботу обладнання тощо. Вагомим фактором ціноутворення на мʼясо свиней є і ситуація на ринку свинини в живій вазі — тобто, рівень закупівельних цін. Вони можуть коливатися, в свою чергу, через співвідношення попиту/пропозиції на ринку. Так, значне зниження закупівельних цін викликає зростання імпорту дешевого мʼяса з країн Західної Європи. Звичайно, така тенденція негативно позначається на економіці українського виробництва.

“Ще з осені 2020 році відбулося суттєве зростання ринкових цін на сировину для кормовиробництва на тлі неврожаю і експорту: зернові (кукурудза, пшениця), соя та соняшник і продукти їх переробки (макухи і шроти) додали у вартості до 40%, валютна сировина – 10%. Відповідно це стало причиною істотного подорожчання кормів для птиці. Ціни на яйця зросли практично в два рази в порівнянні з минулим роком “, — відзначає експерт по птахівництву AVA Group Олександр Шигаєв.

За підрахунками експертів AVA Group, святкування Великодня буде коштувати на 50% дорожче, ніж в минулому році. Найдорожчими в святковому кошику цьому році будуть мʼясні продукти.

Джерело: agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *