Ціна яєць скоро стабілізується і піде на зниження

Промислові підприємства в січні 2021 року виробили 657 млн шт яєць, що на 23% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому, тенденція до зменшення обсягів виробництва почалася ще з вересня 2020 року, поступово збільшуючи темпи падіння.

Про це йдеться в повідомленні асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Як зазначається, передумовами для такого падіння послужила сукупність факторів, серед яких слід виділити збільшення собівартості через значне зростання ціни на зернові культури та зменшення експортних відвантажень яєць українськими виробниками.

З жовтня 2020 року ціни на зернові культури почали рости, що почало негативно впливати на рівень рентабельності виробництва яєць. Частина виробників прийняло рішення не садити нову птицю і частково зменшити надлишкову пропозицію.

“Крім того, експорт яєць з України в 2020 р скоротився на 13% в грошовому вираженні. Одними з головних конкурентів на світовому ринку для України є країни ЄС. На внутрішньому ринку цих країн спостерігалося зниження ціни з травня 2020 року, що ускладнило українські експортні відвантаження. у січні 2021 року експорт яєць скоротився вже на 61% в грошовому вираженні і склав $ 4,2 млн “, — коментує аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Зменшення пропозиції від промислових підприємств призвело до зростання ціни на внутрішньому ринку. Згідно з даними Державного комітету статистики, в січні 2021 р середня ціна на яйця зросла на 18% до 32,31 грн/десяток.

“У найближчій перспективі очікується стабілізація ціни з її поступовим зниженням. Завдяки збільшенню надходжень яєць від домогосподарств”, — прогнозують експерти.

Джерело: agroportal.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *